Финансовия министър Асен Василев пренаписа сметката на бюджета на служебния кабинет

...
Финансовия министър Асен Василев пренаписа сметката на бюджета на служебния кабинет
Коментари Харесай

Заради Бюджет 2023 и ниски заплати: Синдикатите излизат на протест

Финансовия министър Асен Василев пренаписа сметката на бюджета на служебния кабинет като понижи разноските и заложи повече доходи. Целта е дефицитът да бъде не повече от 3 на 100, а инфлацията да падне до 8,7%. И по този начин до края на годината минималната работна заплата се резервира 780 лева Повече пари се отделят за майчинството през втората година, предаде .

По-високи заплати са планувани за лекари и учители, само че в доста от останалите браншове нарастване няма . Това е и повода за митингите, които се задават. Служителите на Министерство на вътрешните работи оповестиха Национален митинг на 15 юли, а КНСБ провеждат 3-дневна проява пред Народното събрание.

Въпреки плануваното нарастване на заплатите в бранш Здравеопазване, медици и водачи на коли за спешна помощ във Варна излязоха на митинг. Те упорстват за 50% нарастване на заплатите на водачите и 10% по-високи хонорари за медиците.

„ Ние чисто получаваме към 1130 лева Това значи, че ние не можем да достигнем главните си заплати ”, съобщи Владимир Чимев.

Протестиращите се оплакаха и от неприятни условия на труд. „ Условията на труд са меко казано ужасни ”, сподели Цветан Димитров, водач в ЦСМП – Варна.

По-високи заплати желаят и от КНСБ. От сряда за 3 дни от синдикатите ще бъдат пред Народно събрание.

Там ще опънем няколко палатки и всички тези браншове, които споделиха, че са недофинасирани, като хората в Национална агенция за приходите, Национален осигурителен институт, БНР, Селскостопанската академия, както и в училища и в областта на Здравеопазването, всички тези, като ги съберем, са 170 млн. лева Хората, които ще излязат в този момент тези 3 дни не са получили растеж, който да им компенсира инфлацията, а някои не са получавали 3 години ”, разгласи Любослав Костов от КНСБ.

Бизнесът обаче подсети, че увеличените заплати, би трябвало да са разследване на промени. „ Или против повишение на продуктивността и на качеството на услугите, които оферират тези браншове ”, посочи Добрин Иванов, изпълнителен шеф на АИКБ.

Работодателите дефинират Бюджет 2023, като осъществим и приканват разходната част да не се усилва.

„ Всяко едно увеличение на разноските ще рефлектира върху повишение на бюджетния недостиг, което значи, че той ще бъде над 3%, което пък значи, че ще ни отдалечи от предпочитаната ни цел - участие в еврозоната ” , добави Добрин Иванов.

Във вторник Народното събрание се събира на изключително съвещание, а задачата новият бюджет да стане факт до края на месеца.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР